torsdag 2 februari 2017

Expeditionen: min kärlekshistoria

av Bea Uusma

Tänk att man kan få fram så mycket om en händelse som inträffade för över hundra år sen! Bea har varit fascinerad för att inte säga besatt i flera år av vad som hände under Andrées polarexpedition 1897. Hon börjar forska, blir en stamgäst i museet i Gränna och läser allt hon kan hitta om expeditionen. Hon till och med påstår att hon utbildade sig till läkare för att få en bättre inblick i varför de tre deltagarna i expeditionen dör.

Och det är oerhört lätt att ryckas med. Det är ju fortfarande en gåta vad som egentligen hände där uppe vid Spetsbergen och på den otillgängliga ön Vitön dit Andrée och hans två medresenärer Strindberg och Frankel, till slut kom. Deras lik hittades inte förrän drygt trettio pr senare, år 1930. Det visade sig då att de hade tillräckligt med mat och utrustning för att överleva flera månader på ön och ändå dör de bara några dagar efter att de kommit i land på ön.

Via dagboksanteckningar som återfunnits och med hjälp av andra fynd letar Bea ledtrådar till var som orsakade deras plötsliga död. Genom fynden växer en otrolig historia fram om tre rätt dåligt förberedda män som gav sig av i en alldeles för dåligt sydd luftballong för att korsa Arktis. Tre mycket unga (Strindberg och Frankel bara 25-26 år gamla) män som inte insåg farorna i det karga landskapet och som grovt underskattade naturens krafter.

Boken är även en hjärtslitande kärlekshistoria mellan Nils Strindberg och hans kärlek Anna. Nils skriver kärleksbrev till sin Anna under hela färden och att Annas hjärta bara tillhörde Nils vet vi då hon lät kremera sitt hjärta efter sin död och begrava det bredvid Nils urna i Andréegraven


Bea betar av den ena dödsteorin efter den andra som figurerat under åren, vissa mer osannolika än andra. I slutet får man veta vad hon tror har hänt men tyvärr får vi nog aldrig riktigt reda på hela sanningen om vad som hände de där unga äventyrarna mitt ute i ingenstans för drygt 115 år sen. Och det är väl det som kittlar fantasin och fascinerar så mycket!

En vacker illustrerad bok med massa foton från expeditionen!

Betyg: 4

1 kommentar:

FREEDOMtravel sa...

Den här gillade jag oxå! :)