söndag 19 december 2010

Mamma sa att jag var sjuk

av: Julie Gregory

Det här är en berättelse om Julie som under hela sin barndom blir intalad av sin mamma att hon är svårt sjuk. Mamman lider av Munchhausen by proxy som är en av världens farligaste form av barnmisshandel. Personer som är drabbade, oftast mammor, förorsakar sjukdomstillstånd hos sina barn för att få uppmärksamhet från doktorer och sjukvården.



Det är en hemsk historia som är jobbig att läsa men samtidigt väldigt viktig och fascinerande. Julies mamma tar med sin dotter till läkare efter läkare för alla möjliga inbillade sjukdomar, oftast är det hjärtat som krånglar enligt mamman. Det går så långt att Julie får genomgå en avancerad hjärtoperation. Läkarna tror blint på mamman som är mycket övertygande i sin beskrivning av dotterns sjukdomssymtom.

Hela Julies familj är sargad med mammans sjukdom och pappan som även han har psykiska problem. Ändå lyckas de övertyga socialen om att de är en mönsterfamilj och får ta emot det ena fosterbarnet efter det andra, och alla blir de utsatta för moderns misshandel.

Som sagt en skrämmande bok - och ännu hemskare är det ju att det är en sann berättelse. Språket i boken drar dock ner betyget lite eftersom det är ganska trist och enkelt.

Betyg: 3+

Inga kommentarer: