lördag 29 maj 2010

Den som blinkar är rädd för döden

av: Knud Romer

Det här är den andra barndomsskildringen från Danmark som jag läser i år. Den här boken är dock helt annorlunda mot "Träd sår sig själva" - den här boken är en smärtsam skildring om hur förakt kan bryta ner en människa.

Boken är en självbiografisk berättelse om författarens uppväxt i Nykøbing Falster under 1960-talet. Hans mor är tyska och har upplevt kriget på nära håll. I det lilla samhället blir familjen snabbt utstöta. Föraktet för tyskar i Danmark är stort efter kriget och Knud blir brutalt mobbad i skolan och kallad tysksvin. Han mamma anses vara nazist och när hon går och handlar tillsammans med lille Knud hamnar de sist i kön i butiken, får mögligt bröd av bagaren och gammalt kött av slaktaren. I verkligheten var Knuds mamma klar motståndare till allt vad nazismen stod för och hon kämpade i motståndsrörelsen.

Trots att det är en smärtsam bok eftersom familjen är så utstött och blir så förnedrad finns det i boken stråk av humor, speciellt när man får höra historier om Knuds far och morföräldrar som alla är riktiga original. Och det är det som gör boken så bra eftersom boken är fylld av dråpliga familjeskrönor som lättar upp den annars så dystra och hemska barndomsskildringen. Verkligen läsvärd!

Inga kommentarer: