lördag 19 september 2009

Mig äger ingen

av: Åsa Linderborg

Detta är en självbiografisk berättelse om journalisten Åsa Linderborgs uppväxt på 1970-talet med sin alkoholiserade pappa.

Pappa Leif blir lämnad av Åsas mamma när Åsa bara är 3 år. Leif blir den som får ta hand om Åsa. Som ensamstående pappa är han ganska unik på den tiden. Han kämpar så gott han kan för att ge Åsa allt som hon kan tänkas behöva men han har svårt för att alltid se sin dotters behov och det är inte alltid som det blir riktigt rätt. Man blir ändå rörd över hans engagemang och den vilja som han visar.

När han blir lämnad med sitt enda barn blir han också väldigt ensam. Ensamheten och frustrationen över sin situation gör att Leif tar till flaskan för att lindra sin sorg och utsatthet. Drickandet tar mer och mer över och när Åsa blir tonåring lämnar hon sin far och flyttar till sin mamma, vilket gör att pappa Leif blir ännu ensammare och hans liv tappar ännu mer mening. Han söker ännu mer tröst i flaskan.


Bokan är en rörande och fin beskrivning över en far som älskar sin dotter över allt annat men inte riktigt kan uttrycka det och visa det. Den är skriven med mycket värme och en hel del humor. Det är också en bild av en arbetarklass i dåtidens Sverige där tunga fabriksjobb var det enda alternativet för många.

Här kan du hitta vad andra bloggare skriver om Mig äger ingen av Åsa Linderborg

Inga kommentarer: